Besök utställningen Borgarnas Ö
på Kalmar län museum

Öppnar 8 juni 2024

 

Utforska mystiken och historien bakom Ölands fornborgar i denna unika utställningsserie som vi skapar i samarbete med Stockholms universitet och Linnéuniversitetet.

I utställningen ingår Sandby borg som en del i berättelsen kring de öländska fornborgarna, människorna och den tid då de uppfördes. Här kommer även fynden från Sandby borg att ingå i utställningen. Läs mer om utställningen på Kalmar läns museums hemsida.

Utställningen kommer att följa det åttaåriga forskningsprojektet Kris Konflikt Klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700, där syftet är genom att studera Ölands fornborgar forska kring en period i Skandinavien präglat av klimatförändringar, konflikter och kriser. Mer information om detta forskningsprojekt hittar ni här.

 

Besök borgen

Självklart går det även bra att besöka platsen där Sandby borg ligger. I år pågår inga utgrävningar och det går inte att se spår av hus inne i borgen. Däremot syns fortfarande borgmuren.

Från väg 136 söder om södra Sandby svänger du vänster in på en mindre grusväg som går ner mot havet och borgen. Marken används idag som betesmark så kör lugnt och visa hänsyn mot korna. Kör nästan ända ner till vattnet och följ skylt till anvisad parkering, därifrån är det 100 m att gå söderut längs med stranden till själva borgen.