Så är vi äntligen igång! I år öppnar vi det största schaktet hittills. Det är hela 42 kvm om omfattar inre delen av Hus 40. Vi började med att torva av. Det var varmt och tungt, men gick fort. Vi var alla ivriga att komma igång!

Alla grävde och bar torvor. Till och med projektledaren, Helena Victor!

Det första vi gjorde var att ta fram vårt hemliga triumfkort. Arkeologhunden Fabel. Han är tränad att söka och markera på människoskelett! Finns det någon bättre plats att testa på än en yta där vi på förhand vet vart det ligger skelett?

Fabels förare, Sophie Vallulv, är ensam i Skandinavien (åtminstone) om att ha en sådan hund. Om ni vill veta mer om Fabel och Sophie kan ni läsa deras hemsida canisia.se. Fabel var mycket duktig och levererade flera träffar.

När Fabel markerat människoskelett märks platsen ut med en gul pinne. Förutom på de platser där vi redan visste att det fanns skelett markerade han även på platser som ännu inte är undersökta. Finns där ännu fler kroppar än vi trott i huset? När vi kommit längre ned i schaktet får vi svaret! Hade Fabel rätt?

Magnus Petterson tog första spadtaget för året

Så här såg det ut när grästorven var borta. Nu börjar det tålmodiga rensandet. Det är spännande hela tiden! Husets väggar börjar redan anas. Längst upp till höger (i sydöstra hörnet) syns en del av väggens stenar. Längst ned (i väster) syns också delar av stenväggen. Mycket av väggen saknas, men den är ändå tydlig. För den som undrar över varför schaktet inte är fyrkantigt så beror det på att vi redan har undersökt den ytan tidigare år. Huset är totalt på 75 kvm, ca 14,5 m långt och ca 5 m brett.

//Helena Victor, projektledare