Skallen från en människa vi hittade igår visade sig tillhöra ett helt skelett. Den största delen av kroppen ligger utanför schaktets kant så endast delar av kroppen syns på bilden. Eftersom grävtiden snart är slut, vi har bara en dag kvar, får hela kroppen ligga kvar till en annan gång. Det verkar som att huvudet ligger nedåt, men skelettet har blivit delvis krossat av nedfallande stenar från väggarna när huset så småningom rasat ihop. I detta hus. Hus 40 har idag också mer keramik, vävtyngder och djurben kommit. Vi hade hoppats att hitta en eldstad i denna inre ända av huset, men ingen har dykt upp. Och nu är vi nästan i botten. Endast ett tunt golvlager finns kvar. Inte för att lagret var tjockt från början. Det är mycket tunna kulturlager som tyder på att man bara bott en kort tid i borgen.

Hästkraniet jag skrev om häromdagen visade sig inte vara de enda hästbenen. Runt om i schaktet utanför väggen på långhuset kom revben, kotor och många andra delar av ett hästskelett. I nuläget tolkar vi benen som resterna efter en död häst där asätande djur dragit runt på hästens olika delar. Kanske har hästen dött av svält, precis som antagligen ett lamm och en gris gjort som vi hittade i fähus i borgen. När alla i borgen var döda fanns ingen som kunde ge djuren mat. Och ingen kom och släppte ut dem. På bilden syns ett par av hästens tänder.

Vetenskapsredaktionen från SVT är på plats i år igen. De filmar årets grävning och en del nya resultat. Inslaget kommer att sändas under hösten. Förutom dem hade vi publikrekord idag. Över 100 personer på en visning! Som tur var kunde vi dela upp besökarna i två grupper så alla fick plats runt schakten.