Tredje veckan slutade i regn och rusk. Bra för torkan på Öland, men jobbigt för oss arkeologer som tar på oss regnkläder och fortsätter gräva. Rensningen av husets fortsätter och vi börjar komma ned till golvlagret där fynden börjar komma. En av de saker vi vill veta mer om är vardagslivet i borgen och det börjar vi hitta nu. En vanlig typ av fynd från järnåldern är kammar i horn. Därför har vi tyckt det varit underligt att vi inga funnit i Sandby borg. De borde varit lika angelägna om ett vårdat yttre som övriga människor på den tiden. Men nu kom äntligen en del av en kam på gatan. Tänderna saknas, men vi kan ändå se att det är en del av en kam. 

Även keramik börjar komma inuti huset. De större bitarna kan säga oss mycket om matlagning och funktion av kärlen. Vi hittar inga hela kärl för rasmassorna av sten har krossat dem, men med tålamod kan man ändå rekonstruera hur de sett ut. Och har vi tur (och det har vi ofta) finns bevarade matrester kvar på insidan av keramikskärvorna. Då kan vi till och med se vad de har ätit i borgen!

Längst in i huset hittade vi också en liten platta i järn. Vi vet inte vad det är (ännu)! Efter konservering kan vi förhoppningsvis säga mer!

/Helena Victor